Ο χώρος μας​

Ο χώρος μας βρίσκεται πολύ κοντά στο μετρό Πανόρμου. Έχει σχεδιαστεί από την αρχιτέκτονα Ιωάννα Σκαράκη με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, καθώς θεωρούμε πως η αισθητική αποτελεί λειτουργικό κομμάτι του. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πολλαπλές δραστηριότητες, καθώς διαθέτει μια μεγάλη αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη, ικανή να φιλοξενήσει μαθήματα, σεμινάρια, διαλέξεις κλπ. Υπάρχει επίσης χώρος διαμορφωμένος ως βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο-αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ τέλος υπάρχουν τρία δωμάτια διαμορφωμένα και εξοπλισμένα για συνεδρίες.

IMG_0425

Η ματιά μας


Πού-πώς μπορεί να συναντηθεί η ιατρική με τη φιλοσοφία; Η ποίηση με τη φυσική; Η αισθητική με την ψυχανάλυση; Η ασθένεια με τη δημιουργικότητα; Η γνώση με την αγάπη;

Το Shen Dao είναι ένα εγχείρημα, μια προσπάθεια δημιουργίας ενός χώρου-τόπου συνάντησης διαφορετικών και φαινομενικά ετερόκλητων γνωστικών πεδίων-πρακτικών, που επιτρέπει να αρθρωθούν ερωτήματα όπως τα παραπάνω.

Έχοντας ως κεντρικό άξονα την κινέζικη ιατρική προσπαθούμε να δώσουμε τόπο σε προβληματισμό, έρευνα και εφαρμογή σε ό,τι αφορά στο ερώτημα, αλλά και στην προσπάθεια απάντησης του ανθρώπου σε ζητήματα όπως είναι το γεγονός της ίδιας της ύπαρξής του!

Η ομάδα μας

Νίκος Καμπίτης

Νίκος Καμπίτης: Shiatsu practitioner, βελονιστής. ενεργοποιείται στο χώρο των αποκαλούμενων “εναλλακτικών” θεραπειών εδώ και είκοσι χρόνια. Η συνάντησή του με τους λόγους-σώματα γνώσης της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και της Ψυχανάλυσης Λακανικού προσανατολισμού, λειτούργησε ως μοχλός για την επιθυμία του προκαλώντας την ανατροπή εκείνη, που οδήγησε στην έναρξη αυτής της πορείας.

Αποφοίτησε από το τμήμα Shiatsu της σχολής “Σύνθεσις” το 2001, από τότε εργάστηκε ως Shiatsu practitioner, δάσκαλος Shiatsu στη σχολή “Σύνθεσις” καθώς και στο τμήμα Shiatsu του χώρου Lat38. Παράλληλα υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ψυχαναλυτικού Ινστιτούτου Αθηνών, μέλος της “Νέας Λακανικής Σχολής”, μέλος των “ Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου”.

Αποφοίτησε ως βελονιστής από τη σχολή “AOM” το 2017.

Όλα αυτά τα χρόνια “στέκει” ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο φαινομενικά τελείως ετερόκλητους λόγους: κινέζικη ιατρική-ψυχανάλυση, διαμορφούμενος συνέχεια από αυτούς, διερευνώντας πιθανά σημεία σύγκλισης αλλά και την κλινική τους εφαρμογή.

Αυτή την κληρονομιά του “στέκω ανάμεσα” εν είδει συμπτώματος φέρνει και στο ShenDao, ενός συμπτώματος όμως που έχοντας χάσει τη νοσηρή του αξία έρχεται να παράγει κάτι καινούργιο, πολύ προσωπικό, παράλληλα λυτρωτικό του αδιεξόδου που αναδύθηκε είκοσι χρόνια πριν.

Susy Alterio

Ιταλικής καταγωγής, μετακόμισε στην Αθήνα το 2005, όπου εργάζεται ως ασκούμενη στο Σιάτσου (Shiatsu Operator) και στην κινεζική ιατρική (Chinese Medicine Practitioner).

Η εκπαίδευσή της ξεκίνησε το 1999 με εγγραφή στην σχολή CMT (Κέντρο Παραδοσιακής Ιατρικής) στη Νάπολη, Ιταλίας, όπου απέκτησε το δίπλωμα του Shiatsu Operator.

Γοητευμένη από αυτήν την πρακτική και τη θεωρία της που βασίζεται στην Κινέζικη Ιατρική, εργάστηκε ως εθελόντρια Shiatsu Operator στην κλινική του νοσοκομείου “San Paolo” στη Νάπολη, Ιταλίας, όπου της δόθηκε η ευκαιρία να τελειοποιήσει την τεχνική της.

Η δυναμική της «συνειδητής αφής», βασικό στοιχείο της πρακτικής του Σιάτσου, μέσω το οποίου πραγματοποιείται η επικοινωνία μεταξύ δότη και δέκτη την προκαλεί την επιθυμία να εμβαθύνει τη σχέση μεταξύ σώματος και συναισθημάτων.

Το 2002 εγγράφηκε στο Ινστιτούτο Φυσικής Ιατρικής (Institute of Natural Medicine) του Urbino, Ιταλίας, όπου μελέτησε την ολιστική θεωρία σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος είναι μια ενότητα που αποτελείται από σώμα, μυαλό και ψυχή(body, mind, psyche), κάνοντας ένα με τη φύση.

Βυθίζεται έτσι στη διερεύνηση της ψυχολογίας και του πως αυτή αλληλεπιδρά με το σώμα, ξεκινώντας μια πορεία αυτοκαλλιέργειας και συμμετέχοντας σε βιοενεργητικά βιωματικά εργαστήρια του A. Lowen (workshops of bioenergetic of A.Lowen).

Το 2014 εγγράφηκε και αποφοίτησε στην Κλασική και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική στην σχολή AOM (Academy of Oriental Medicine) στην Αθήνα, όπου μελετήσε τα κλασικά κείμενα της Κινέζικης Ιατρικής και αναπτύξε μια θεραπευτική προσέγγιση επικεντρωμένη στον άνθρωπο και όχι στην ασθένεια. Κατά τη διάρκεια των ετών σπουδής στην σχολή AOM, έρχεται σε επαφή με την Λαχανική Ψυχανάλυση, η οποία διαμόρφωσε μια άλλη οπτική πάνω στη συσχέτιση σκέψης, συναισθημάτων και σώματος επιχειρώντας έναν παραλληλισμό μεταξύ της Κινεζικής Ιατρικής και της Λαχανικής Ψυχανάλυσης.

Έχοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάνω στη θεωρία των καναλιών της Κινεζικής Ιατρικής, συμμετείχε στη διδακτική εκπαίδευση για δύο χρόνια, μετά την αποφοίτηση, στην σχολή AOM.

Iason Coriolano-Lykourezos


Iason Coriolano-Lykourezos: BSc (Hons)- Φυσική, MA- Υποβρύχια Αρχαιολογία & Ωκεανογραφία, MD-Medicine, ARCS.

Ο Iason Coriolano-Lykourezos αποφοίτησε από την Ιατρική το 2004 και ολοκλήρωσε την ιατρική του πρακτική το 2006.

Το ενδιαφέρον του για τα συμπληρωματικά θεραπευτικά συστήματα τον έβαλε σε έναν θυελλώδη δρόμο που τον οδήγησε να διερευνήσει περαιτέρω αυτό το πεδίο. Αφού μελέτησε την «Διορθωτική Ολιστική Άσκηση και Κινησιολογία» με τον Paul Chek, συνέχισε την αναζήτησή του, η οποία τον οδήγησε να σπουδάσει «Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP)», «Κρανιοιερή Θεραπεία», καθώς και «Ανάλυση και Αξιολόγηση Στάσης». Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής «πρώτων βοηθειών» από το «Rescue international»

Αφού παρακολούθησε ένα σεμινάριο στον «Κοιλιακό βελονισμό», αποφάσισε να βελτιώσει τις γνώσεις του στον βελονισμό και ξεκίνησε ένα μάθημα 3½ ετών στην Κινεζική Ιατρική στη σχολή AOM (Art of Oriental Medicine) στην Αθήνα. Στην AOM, έμαθε την εφαρμογή του βελονισμού μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων: Κλασική Κινέζικη Ιατρική, τα Πέντε Στοιχεία και TCM. Στην AOM ολοκλήρωσε επίσης 400 ώρες εποπτευόμενης κλινικής πρακτικής.

Έχει αναπτύξει μαθήματα κατάλληλα για βελονιστές στην Ανατομία & Φυσιολογία, καθώς και Παθολογία και Νοσολογία, που περιλαμβάνουν πρακτικές συνεδρίες για εξειδίκευση στην επιφανειακή ανατομία και την ασφαλή χρήση της βελόνας. Διδάσκει Δυτικές Ιατρικές Επιστήμες και πρώτες βοήθειες.

Ο Iason Corioloano-Lykourezos ζει στην Ελλάδα, απολαμβάνει την υπαίθρια ζωή και την αναρρίχηση, του αρέσει να παίζει κιθάρα και να εξασκεί την τέχνη της οφθαλμαπάτης!