Θεματικες Συζητησεις

Συζητήσεις με δομή στρογγυλής τράπεζας, όπου οι συμμετέχοντες προερχόμενοι από διαφορετικά γνωστικά πεδία, καλούνται να επιχειρήσουν μια επεξήγηση συγκεκριμένων εννοιών, κοινών σε διάφορες ειδικότητες, ή απλά χιλιοειπωμένων, δίνοντας τόπο να αναπτυχθούν οι πολλαπλές οπτικές αλλά και χρήσεις της κάθε έννοιας. Σκοπός είναι να προκληθεί ένας παραγωγικός προβληματισμός και συνθετικός συνειρμός παράλληλα με ενημέρωση πάνω στο ύφος κάθε γνωστικού πεδίου.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των συζητήσεων θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Συνάντηση, είναι δυνατή;

Προβληματισμός πάνω στην ίδια τη διαδικασία, όπου καλούμαστε να διερευνήσουμε πώς μπορούν να αλληλεπιδράσουν ομιλίες που παράγονται-εκφέρονται από διαφορετικούς “λόγους” (discourses). “Λόγοι” που δεν είναι τίποτα άλλο από διαφορετικοί τρόποι παραγωγής γνώσης. Επιχειρούμε έτσι την εισαγωγή σε μια διαδικασία που προτείνεται ως ένας διαφορετικός τρόπος μετάδοσης γνώσης, αυτής που παράγεται ως αποτέλεσμα διαλόγου.

Το σώμα ως αφήγηση

Πώς διαφορετικοί “Λόγοι” παράγουν διαφορετικές αφηγήσεις περί του σώματος και πώς διαφορετικές αφηγήσεις παράγουν-κατασκευάζουν διαφορετικά σώματα.

Το πρόβλημα της επιθυμίας

Στη δύση η επιθυμία είναι λυτρωτική, ενώ στην ανατολή λυτρωτική είναι η αποβολή κάθε επιθυμίας. Μια προσπάθεια να διερευνηθούν αυτές οι φαινομενικά αντίθετες θέσεις πάνω στην επιθυμία.

Σκέψη-συναίσθημα, αποτελούν όντως ένα δίπολο;

Συν-αισθάνομαι ως ‘κάτι που με κάνει να παθαίνω’, πώς αυτό σχετίζεται με τη σκέψη;

Η διαφορά μεταξύ ανατολικής και δυτικής προσέγγισης στην έννοια του ψυχισμού.

Η ταύτιση με το ‘κενό’: λύτρωση ή άγχος; Διαφορές και κοινά σημεία μεταξύ ανατολής και δύσης.

Υγεία και ασθένεια ως αφήγηση

Αποτελεί ό,τι θεωρεί η σύγχρονη ιατρική ως υγεία και ασθένεια μια καθολική αλήθεια;